Przemysł od kuchni

Jedną z gałęzi przemysłu, silnie zależną od lokalizacji zakładów produkcyjnych jest przemysł spożywczy. Jako bardzo ważna część gospodarki każdego kraju, występuje niemal wszędzie, przez co jest też mocno zróżnicowany. Najpopularniejsze branże przemysłu spożywczego sięgają swą tradycją do początków historii człowieka. Należy do nich z pewnością przemysł rybny.

Jego rozwój, co oczywiste, jest uzależniony od położenia państwa. W Polsce prosperuje dobrze na Wybrzeżu; zagranicą – w USA, Japonii, RPA, w Niemczech, a także wielu innych krajach z dostępem do morza. Drugą branżą spożywczą, towarzyszącą człowiekowi od zawsze, jest przemysł młynarski. W tym wypadku warunkiem rozwoju są wysokie zbiory zbóż, jak w przypadku Chin, Brazylii, czy krajów Europy Zachodniej.

www.dolnepowisle.pl

Dalej należy wymienić przemysł mięsny i mleczarski. Tu dominuje Brazylia, Rosja i USA. Kolejne gałęzie przemysłu spożywczego to przemysł cukrowniczy i cukierniczy. Oba silnie związane z uprawą roślin cukrodajnych.

Potentaci w tej dziedzinie to na przykład Peru, Kuba, Meksyk i Niemcy. Pozostałe branże spożywcze to: przemysł olejarsko-tłuszczowy, tytoniowy oraz przemysł alkoholowy.

http://www.agrifirm.pl/pl/aktualnosci/linia_royal.html rezystory rozruchowe